Hooggevoelig of hoogsensitief
Externe prikkels komen 24/7 op ons af. Thuis, op het werk en op het schoolplein, in de sporthal, op dat leuke feest. Prikkels zijn prima, ze houden ons scherp. Maar het kan ook teveel zijn. Wie hoogsensitief (hooggevoelig) is, krijgt al snel teveel stimuli. Hooggevoelige mensen zijn létterlijk vatbaarder voor alle indrukken van buitenaf die verwerkt moeten worden. Helaas hebben veel HSP’s al jong geleerd om zich “niet zo aan te stellen”, waardoor ze gemakkelijk overspoeld raken en over hun eigen grenzen stappen. Gevolg: de accu raakt steeds sneller leeg. En dát kan vervelende klachten geven. Bij volwassenen, maar ook bij kinderen. Variërend van ‘een beetje buikpijn of hoofdpijn’ tot chronische vermoeidheid en pijnklachten, extreme stress en faalangsten.
Is dit voor jou herkenbaar?
Wat reageer je toch altijd overgevoelig. Maak er niet zo’n punt van. Je hoeft daar toch niet om te huilen. Is dit voor jou herkenbaar? Veel Hoog Sensitieve Personen hebben opmerkingen in die sfeer in de loop van hun leven meer dan eens te horen gekregen. In een wereld die sterk gericht is op ratio en relativering van emoties, voelen mensen met een uiterst gevoelige binnenwereld zich vaak onbegrepen. Troost je, je bent niet alleen: één op de vijf is hoogsensitief. En er is meer goed nieuws: ik ben het ook. Dus ik begrijp je.
Van last naar kracht
Misschien ben je je hooggevoeligheid als zwakte gaan zien. Door negatieve ervaringen, onbegrip uit je omgeving. Misschien zie je hoe ook je eigen kind ermee worstelt, en wil je het graag helpen. Maak dan van die bijzondere eigenschap – want dat ís het, als je zo’n rijk gevoelsleven hebt – je grote kracht. Dat doen we samen. Als gecertificeerd coach ben ik aangesloten bij het landelijke netwerk van HSP-begeleiders. Maak eens een afspraak voor een kennismakingsgesprek, dan kijken we of het klikt.